Nu vill jag dela med mig av ett egenmodifierat recept på briocher som inte är lika mycket fettbomb som briochdeg annars är. Och jag drog ned antalet ägg också, och ersatte med vanligt vatten. Jag tycker att de här fungerar finfint.
Briocher
22 g jäst
110 g vatten
1½ tsk salt
400 g vetemjöl
3 ägg
1 msk socker
180 g mjukt smör
130 g vetemjöl
Blanda först allt utom smör och den andra tillsatsen vetemjöl. Kör ~5 min. Blanda sedan i smöret lite i taget, och sen på med mjömängd II. Kör alltihop 15 minuter till till en riktigt seg, elastisk och glansig deg. Den ska vara lite som deg till färsk pasta.
Nu ska den jäsa lääänge. Åtminstone 15 timmar i kylen. Sen ska degen delas upp i 12 stora bitar och 12 små (cirka 10 g) som rundrivs. Tryck först ned den stora i en muffinsform och gör en grop med fingret. Där trycker du ned den lilla biten. Hårt, så att den inte jäser ur.
Nu ska det hela jäsa minst 1 timme till, och sen in i ugnen 250 grader i ~12 min.
Ät med smör och dyr marmelad!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar